Socialstyrelsens nej till allmän screening

Socialstyrelsen har efter noga övervägande valt att inte rekommendera allmän screening för prostatacancer. Enligt Socialstyrelsen finns det en stor risk att screening skulle leda till överdiagnostik, överbehandling och allvarliga biverkningar.

Chundsells VD Fredrik Persson kommenterar beslutet enligt följande: ”Att risken för överbehandling skulle öka vid allmän screening för prostatacancer med dagens vård råder det inga tvivel om. Vad man inte ska glömma bort i diskussionen är att överbehandling redan idag är ett stort problem som orsakar svåra biverkningar i många fall. Chundsell Medicals gentest Prostatype visar hur aggressiv prostatacancern är, vilket underlättar valet av behandling och minskar risken för överbehandling. Med andra ord fyller Prostatype den lucka som finns då testet hjälper patienter, läkare och sjukvården att fatta ett mer informativt beslut med högre kvalitet för alla inblandade parter.”

För mer information se länk  [den 12 februari 2018 kl. 10:00]

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *